01 sierpnia 2017

Kiszenie ogórków

Obok możecie zobaczyć, jak prezentują się ogórki zrobione przez Halę. Na mój apel o przysyłanie przepisów, jak kisić ogórki, odpowiedziały trzy osoby: Hala, Jasia i Konrad. Poniżej są ich przepisy. Konrad przy okazji zaprasza na dzień otwarty u Sznajderów.

  • (Hala) Przygotować 1 litr wody gotowanej+(1+1/4) łyżki soli kamiennej. W garnku kamiennym lub słoiku układam umyte, namoczone ogórki+ chrzan+ koper+ czosnek+ kawałek papryki chili. Zalewam osoloną wodą i czekam cierpliwie aż sięgnę po pyszne małosolne ogóreczki do kanapeczek. Lubię też mizerię że świeżego i kiszonego ogórka i z koperkiem + ziemniaki.
  • (Jasia) Przygotować 1 litr wody, 1 łyżkę soli do przetworów. Zagotować. Do słoika dać koper, czosnek, chrzan i oczywiście ogórki. Zalać gorącą wodą. Niektórzy dodają też liście wiśni lub czarnej porzeczki. 
  • (Konrad) Jeśli chodzi o ogórki, to najlepiej zapytać specjalistów, czyli ludzi zakręconych na punkcie kiszenia wszelkiego rodzaju warzyw. Mam tu na myśli Gospodarstwo Rolne M. Sznajder. Organizują oni dzień otwarty 19 sierpnia. Będzie można się do nich wybrać na przelot ogórkowym samolotem ;) a wszystko, co się urwie, będzie nasze, kliknijcie tutaj: Ogórkowanie - dzień otwarty
  • (Konrad) Przepis na ogórki, który polecał sam Robert Makłowicz, kliknijcie: Z kamerą u Sznajderów.
Dodatkowy komentarz Konrada:

Tak przy okazji, to kiszonki Państwa Sznajderów są naszym dolnośląskim dziedzictwem kulinarnym. Znam tych ludzi osobiście i na własne oczy widziałem, jak przygotowują kiszonki. Marketowych ogórków nawet nie ma co porównywać z produktem w 100% naturalnym. Tam są tylko ogórki, czosnek, koper, sól i woda. Bez chemii, konserwantów czy innego dziadostwa. Jeśli będziecie mieli okazje spróbować ich buraczków kiszonych lub kiszonej czerwonej kapusty, to szczerze polecam (dostali za nią nagrodę na festiwalu "Europa na Widelcu").

Zobaczcie plakat zapraszający na dni otwarte u Sznajderów - 19 sierpnia 2017 na polu ogórkowym w Dolinie Baryczy (Karnice k. Żmigrodu). Kliknijcie żeby powiększyć.

O festiwalu kulinarnym "Europa na widelcu 2017" pisałam tutaj (kliknijcie): Europa na widelcu 2017. Na zakończenie dodatkowe przetwory zrobione przez Halę  (konfitury):


 O przepis na konfitury powinniście sami Halę zapytać.

1 komentarz:

  1. Ja kiszę ogórki jak moja mama z książki kucharskiej z 1977 r.
    1 kg ogórków, przyprawy ( baldaszki kopru, chrzan,czosnek,gorczyca). Na 1 l wody 3 dkg soli ( 2 płaskie łyżki)i 1 dkg cukru ( 2 płaskie łyżeczki). Ogórki zalewam zimną wodą źródlaną w 5 l butelkach w której rozpuszczam sól i cukier.
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń